Michaël Vandebril

Nieuw: 'Op de weg van Appia', een capriccio reisgedicht van Rome naar Brindisi

Bio

NL — Michaël Vandebril (1972) debuteerde als dichter in 2012 bij De Bezige Bij Antwerpen met de poëziebundel Het vertrek van Maeterlinck, goed voor meerdere drukken, de Herman de Coninck Debuutprijs en een nominatie voor de C. Buddingh’-prijs. In 2014 schreef hij een jaar lang achterafgedichten voor De Morgen. In 2016 verscheen zijn tweede bundel New Romantics bij uitgeverij Polis. In maart 2021 verschijnt zijn derde bundel Op de weg van Appia waarin hij het spoor van de Romeinse Via Appia vat in 455 verzen, met tekeningen van Bart Pluym. Vandebril is een graag geziene gast op internationale poëziefestivals. Hij maakt deel uit van het Europese poëzieplatform Versopolis. Zijn gedichten werden ondertussen in acht talen vertaald. In 2018 verscheen een Franse (bij l’Arbre à Paroles) en Roemeense (bij Editura Arc) vertaling van New Romantics. 

Michaël Vandebril is sinds 2003 werkzaam als coördinator van Antwerpen Boekenstad, waarvan het Antwerpse stadsdichterschap een van de in het oog springende projecten is. In 2004-2006 was hij artistiek leider van ABC2004, het programma waarmee Antwerpen uitpakte als UNESCO World Book Capital. Michaël Vandebril is ook actief als literair organisator. In 2010 richtte hij samen met enkele collega-dichters het nieuwe literaire productiehuis VONK & Zonen op dat sterk inzet op nieuwe vormen om literatuur te presenteren. In 2011 was hij curator van de 5de  Nacht van de Poëzie in de Gentse Vooruit. Hij opende samen met Ineke Van Nieuwenhove en Carmen De Vos het Belgische filiaal van het Poëziebordeel. Sinds 2018 is hij twee jaar lang ambassadeur van de schrijfresidentie Huis van de Dichter in Watou. Samen met Jan Ducheyne en Laurence Vielle richtte hij in 2018 de Partij voor de Poëzie/Parti pour la Poésie op. Voor Literatuur Vlaanderen cureert hij in 2021 het Flirt Flamand programma op de Foire du Livre in Brussel.

ENG Michaël Vandebril (1972) is a Flemish poet who lives and works in Antwerp, Belgium. In 2012, his poetry debut Het vertrek van Maeterlinck, a collection which appeared immediately in the two most important national languages (Dutch and French) was published by the renowned publishing house De Bezige Bij. In some poems in this volume he collaborated with other poets including the French Jacques Roubaud and the Romanian Doina Ioanid. Vandebril asked a number of video artists (including Swoon) to make ‘video poems’ of his poems. Het vertrek van Maeterlinck was nominated for the C. Buddingh’ Prize for the best debut in Dutch poetry and was awarded the Herman de Coninck Debut Prize. In 2016 his second poetry book New Romantics was published. His latest publication is an epic poems of 455 verses on his travels on the Roman Via Appia, Op de weg van Appia. Vandebril performs his poems often and with pleasure. He appeared inter alia at Crossing Border (The Hague), Festival International de la Poésie (Trois-Rivières, Québec), Ars Poetica (Bratislava), The International Poetry Festival poezia e la bistrița (Bistrița, Romania) and Festival International de poésie (Namur). Michaël Vandebril is one of the poets of Versopolis, a European poetry platform that creates new opportunities for emerging European poets. His poems have been translated into French, Spanish, English, Serbian, Romanian, Swedish, Finnish and Turkish.

MichaelVandenbril_4133_KoenBroos
(c) Koen Broos
%d bloggers liken dit: