100 jaar na de Groote Oorlog fietsen 10 dichters een week langs het IJzerfront. Ze trekken van Diksmuide  over Zonnebeke, Ieper en Langemark naar Poperinge en staan stil bij monumenten, kerkhoven, loopgraven en minder bekende herdenkingsplekken.  Ze brengen hulde op de manier die ze het best kennen: met poëzie.

Het publiek stapt mee op de fiets: samen met dichters als Maud Vanhauwaert, Els Moors en Benno Barnard rijden ze dagetappes door het getekende landschap. Als dagafsluiter, houden de dichters halt in 4 centrale herdenkingsmusea voor een literaire avondvoorstelling. Een beklijvend programma van ongeveer anderhalf uur waarbij de tocht weerslag vindt in woord en muziek.

IJZER 2018 combineert nieuw werk van hedendaagse dichters en de pakkendste gedichten van oorlogsdichters. Een literair eerbetoon aan de honderdduizenden soldaten en burgers die in de Westhoek tijdens de Groote Oorlog het leven lieten.

Met  Benno Barnard, Lotte Dodion, Bart FM Droog, Andy Fierens, Tristan Marquardt (DE), Els Moors, Max Temmerman, Michaël Vandebril, Maud Vanhauwaert en Laurence Vielle (poëzie) en Noëmie Schellens, Roland, Jonas Winterland, Mauro Pawlowski, Bert Hornickx en Myrthe Luyten (muziek).

SPEELDATA & PRAKTISCHE INFORMATIE

IJZER 2018 gaat door van 17 tot en met 21 april 2018. Het project valt uiteen in twee delen: 4 dagtochten op de fiets en 4 avondvoorstellingen.

FIETSTOCHTEN:

Tickets fietstochten via VONK & Zonen  // Ticketprijs 25 euro pp (inclusief lunch)  Via deze link kan je tickets kopen voor de fietstochten.

AVONDVOORSTELLINGEN:

Tickets avondvoorstellingen via de musea // Ticketprijzen tussen 8 en 13 euro

IJZER 2018 is een productie van VONK & Zonen naar een idee van Johan Noppen met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en Cresco Advocaten CVBA  in samenwerking met het Goethe-Institut, dasKULTURforum Antwerpen, Westtoer, In Flanders Fields Museum, Museum aan de IJzer,  CC Kruispunt Diksmuide, Memorial Museum Passchendaele 1917, Talbot House, Huis van de Dichter en de steden en gemeenten Ieper, Diksmuide, Zonnebeke en Poperinge.